Arctic Chat : Arctic Cat Forum banner
1 - 20 of 20 Posts

·
Registered
Joined
·
16 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Ok i have a 98 zr efi it is all new piston crank seals gaskets. I have 2 ecu's and 3 troddle bodys and two stators and it still wou'nt run right. I took it in to a arctic cat dealer for 3 weeks and he tested all the sensors and came back with all good but maybe the ecu or the troddle body so i bought a ecu and a troddle body and no change. It run great at top end 8500 rpm but the idle is about 900-1100rpm and it smokes really bad all the time. low to mid range sucks. I have a manual and have been though it twice and I'm almost ready to burn it have a nice big fire. Please if anyone has had these problem or has any good idea what maybe causeing it let me know or come to the fire Thanks tjloewe





UPDATE FIXED when i put the motor togher I replaced the intake boots with a after market SPI boots and after all the money and hours it comes down to a dumb over looked thing. The new boots sit in to the reed box and hold four reeds open. I hope these helps someone look for a little thing that can really give you a hard time. Thank you to everyone that helped and lets ride
 

·
Registered
Joined
·
75 Posts
Is it fuel rich or oil rich, sometimes hard to tell. How do the plugs look? Check your oil usage, fill gas tank, fill oil resivoir and run it for awhile. refill gas and oil to the same level. do the math, should be 50-55-to one. Wife's ZL 700 was a slug, smoked and didn't run very good. 26 to one, adjusted to 50 to one, world of difference. Something you might want to check.
 

·
Registered
Joined
·
16 Posts
Discussion Starter · #5 ·
I checked the oil pump settings but the book is not easy to read but i think i have it right. the smoke seems to be more white then blue leads me to think gas butt is hard tell. so will look in to. i thought it maybe coolant but the bottle is not going down and i know what coolant smells like.
 

·
Registered
Joined
·
16 Posts
Discussion Starter · #6 ·
the plugs look wet but not that black but i took it out for about 20min last night to see if getting nice and warm would help but the field i was in looked like a nice thick fog and if i let it idle for a min you can't see the sled 3 feet away. ( looks like i have started the fire) LOL
 

·
Registered
Joined
·
4,198 Posts
Coolant from the water pump seals?.............good thought
If it runs ok but just smokes why not ride it for at least a tank of gas to confirm oil consumption...........seen lots of em where the oil pump all but dumps oil in the engine no matter where it's set, replacement cures it.
 
1 - 20 of 20 Posts
Top