Excessive blow by on 2016 alterra 700 - ArcticChat.com - Arctic Cat Forum
Utility ATV repair and maintenance & Troubleshooting Place your Utility ATV Repair and Maintenance questions/thoughts here... *not performance*

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 Old 05-24-2019, 06:51 PM Thread Starter
Junior Member
 
Junior Member
Join Date: Jul 2017
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Excessive blow by on 2016 alterra 700

My 2016 alterra 700 xt has been plagued with issues since it bought it new in may 2017, i have just about 800 miles on it, I cant go trail riding anymore because after going about 50 miles the belt gets coated in oil and it doesn't move well lol. The first time I took it to the dealer under warranty. "They found nothing wrong". So now it's out of warranty, oil still gets on the belt on longer rides. I took off the cover for the Air filter to find everything coated in oil/dust cake. I took the little foam filter out and started it. There is alot of air coming out of the crankcase. What could cause this with only 800 miles? And probably been like this since new. I live in a town/rural area where driving ATV's around to the hardware store, gas station etc is the norm, so it gets alot of short trips with no issues.
CatNoobie16 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old 05-24-2019, 07:22 PM
Team ArcticChat
Team ArcticChat
 
Team ArcticChat
Join Date: May 2014
Location: bc
Posts: 1,895
Thanks: 1
Thanked 195 Times in 183 Posts
Garage
If your getting oil on the belt then I would assume u have a bad oil seal behind the clutch... since u have already had it in under warranty and the issue has not been resolved take it back. It's a existing problem they did not fix and will still be covered under warranty. U may have to contact arctic cat customer service to force the dealer to honor it

Sent from my SM-G950W using Tapatalk

Nothing better than riding with friends and family
zrock is offline  
post #3 of 4 Old 05-24-2019, 07:53 PM Thread Starter
Junior Member
 
Junior Member
Join Date: Jul 2017
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
I dont know if it is a seal after all, it seems like the motor has excessive blow by, and after getting it good and hot, it pushes the oil out there too. I did have it I'm under warranty for the belt slipping, but that was like July 2017. I doubt they would do anything 2 years later under warranty yet
CatNoobie16 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 4 Old 05-25-2019, 10:56 AM
Team ArcticChat
Team ArcticChat
 
Team ArcticChat
Join Date: May 2014
Location: bc
Posts: 1,895
Thanks: 1
Thanked 195 Times in 183 Posts
Garage
If you want to take teh time and effort you can fight em on it and get it covered since it was a existing issue not fixed.

Nothing better than riding with friends and family
zrock is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   ArcticChat.com - Arctic Cat Forum > ATV's > Utility ATV repair and maintenance & Troubleshooting

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the ArcticChat.com - Arctic Cat Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
UO155 error code 2016 Alterra 500 Brockhamre All terrain ect.. repair/service manuals 0 11-28-2018 06:34 PM
2016 Alterra 450 Tire/Lift Size jphillips108 ATV Tires and Wheels 3 09-18-2017 03:57 PM
Rev limiter 2016 alterra 700 Brett804 New Member Introduction Only!!!! 0 07-31-2017 12:31 AM
2016 500 core / 500 alterra / 550 alterra FarmerPaul General ATV Discussion 0 06-20-2017 07:00 AM
2016 8000 hesitation. Flying Dutchman Procross 2012-? 27 02-08-2017 05:08 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome