2016 800 wont start - ArcticChat.com - Arctic Cat Forum
Procross 2012-? General talk regarding 2012 & newer

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 Old 02-13-2017, 09:04 PM Thread Starter
Junior Member
 
Junior Member
Join Date: Feb 2017
Location: ID
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
2016 800 wont start

Hi Everyone I am hoping I can get some help. This sounds like a common issue with these sleds so I hope people know how to fix it. The first time my sled would not start it sat in the trailer when it was -25F over night. I was able to get it to start by holding the throttle wide open and pulled and it finally went. Now this time 1 week later I was up in the back country shut it off to let it cool down and it would not start again, finally it went, nothing seemed to make a difference throttle wide open with key and kill switch on or off. About an hour later we had to cut a pretty good side hill I was about 6-7 rpms and I accidentally hit the kill switch. It would not start we sat there for over an hour pulling like crazy, playing with the throttle, kill switch and key but NOTHING worked. We finally pulled a plug had spark and it was bone dry! so we put some gas down the cylinder and boom she fired right up. It ran ok the rest of the day had a weird sputter in the mid range but it got me home. So I pulled it in the shop put it on the stand reved it up to 6500 rpm and shut the kill switch off while holding the throttle and what do you know it wont start again and the cylinders are bone dry of fuel and no matter how many times you pull on her it wont inject fuel so WTF!! Its a brand new sled only has 270 miles on it. I am thinking either TSS, TPS, or a bad ECU any help would be greatly appreciated. I have 4 2008-2010 M8 and in over 10,000 miles on two of the sleds I never had and issues like this. I have ran a bottle of heet through it so there should be no water in the system I only run 91 ethanol free fuel
DiamondRanch is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 Old 02-14-2017, 09:14 AM
Senior Member
 
shimxtr1's Avatar
 
Senior Member
Join Date: Feb 2010
Location: NH
Posts: 1,726
Thanks: 20
Thanked 175 Times in 170 Posts
Sled: 15 XF 6000,18 ZR 8000
Brand new sled with 270 miles? Sounds like a warranty issue let the stealership figure it out.
shimxtr1 is offline  
post #3 of 5 Old 02-14-2017, 09:33 AM
Senior Member
 
Senior Member
Join Date: Feb 2017
Location: Monroe mi
Posts: 238
Thanks: 0
Thanked 17 Times in 17 Posts
Sled: 96 zrt 600
Quote:
Originally Posted by shimxtr1 View Post
Brand new sled with 270 miles? Sounds like a warranty issue let the stealership figure it out.

Yup and make it very clear how you were left stranded in the middle of no where till it started. Yea I'd let them fix it and make sure they tell you what it is so you can see if there is an easy bush fix if it ever happens again.
96zrttriple is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 5 Old 02-14-2017, 03:17 PM
Super Moderator
 
favoritos's Avatar
ArcticChat.com Moderator
 
Super Moderator
Join Date: Feb 2007
Location: Twin Cities, MN
Posts: 8,203
Thanks: 437
Thanked 337 Times in 298 Posts
Sled: 2019 ZR 800 RR
10-11 Mileage: 2850
09-10 Mileage: 3000
08-09 Mileage: 3500
07-08 Mileage: 2150
06-07 Mileage: 1500
Hold the throttle down to half way while pulling the starter cord.

We stopped to eat and noticed other riders coming in with snow jammed in their helmets, jackets and gloves. They had snow everywhere. We looked out the door and couldn't see across the street. Six inches of snow fell while we ate a few burgers. That was the start of a great ride.
favoritos is offline  
post #5 of 5 Old 02-14-2017, 04:52 PM
Junior Member
 
Junior Member
Join Date: Feb 2010
Location: Ohio
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Sled: Sabercat 600
10-11 Mileage:
09-10 Mileage: 400
08-09 Mileage: 600
07-08 Mileage: 1300
06-07 Mileage: 300
ATV: trx450r
My 13 you had to crack the throttle to start it, my 16 isn't as bad but every now and again I have to crack the throttle. Yours sounds like a fuel delivery issue if it fired after you poured gas down the cylinder. Possibly a bad pump? Losing prime?
qtrmile is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   ArcticChat.com - Arctic Cat Forum > Snowmobiles > Arctic Cat Snowmobiles > Procross 2012-?

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the ArcticChat.com - Arctic Cat Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2016 M8000 Wont Start DiamondRanch Proclimb M/ Ascender/ Alpha One 2012-? 12 02-04-2018 09:03 AM
Need to Use Pull Cord Before Electric Start Orenose Utility ATV repair and maintenance & Troubleshooting 4 01-04-2018 10:53 AM
Oil Tank Cap mod2x13 4 Strokes 7 01-09-2017 11:13 PM
Electric start - 2007 F1000 watchdog F Chassis 2007- ?? 0 12-04-2016 07:17 PM
2016 Bearcat 200 XT w/electric start akschneids Bearcat / Utility 3 10-23-2016 05:07 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome