Reply
Old 12-10-2010, 02:28 PM   #1
Member
 
Member
Join Date: Dec 2008
Location: United States
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Sled: 98 ZR 600 EFI
98 ZR possible stator problem?

I have a 98 ZR 600 EFI that has an intermittent bog to it. It will take off like a rocket and then all the sudden feel like i hit the kill switch until I let off the throttle again and it comes back. It does it a lot. I'm very familiar with the whole Throttle safety switch and all that has been bypassed already.

I'm not sure if it's fuel or spark related but it seems more fuel. I tested the stator and it read:

Brown/Green 450 ohms 394 426
Brown/Black 495 ohms 435 474
Green/Black 45 ohms 41.2 44.3

The first readings are cold readings. Sled sat for 2 days and I got those readings and then started it up for about 2 mins and rechecked. Seems like its out of spec but it doesn't seem to be too far out. It runs decent and only intermittently bogs.
Justinh722 is offline   Reply With Quote
Remove Ads
Old 12-10-2010, 05:01 PM   #2
Senior Member
 
Delow's Avatar
 
Senior Member
Join Date: Dec 2008
Location: Iowa
Thanks: 0
Thanked 8 Times in 8 Posts
Sled: '99 ZL 600 EFI, '79 Yamaha Excel V
10-11 Mileage:
09-10 Mileage: 500 miles!!!
08-09 Mileage: too little (55)
maybe do a search on stator problems and you should find a bunch of results. Either that or send kev or blaine a pm and see what you get.
__________________
Looking for a rear skid for my 99' ZL 600 EFI, looking at any skid at the moment as long as its a 121x15"
Need part # 0708-042 or 0708-096 BRKT,ENG MTG/BEARING SUPPORT-MACH pm me if you have one! Thanks!
Delow is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2010, 05:13 PM   #3
Sponsors
 
kev's Avatar
 
Sponsors
Join Date: Aug 2005
Location: Georgetown, ON Canada
Thanks: 95
Thanked 189 Times in 188 Posts
Sled: 95 ZRT 800 AGLT, 92 Jag 440
10-11 Mileage: 800
09-10 Mileage: 679
08-09 Mileage: 1000
07-08 Mileage: 1600
06-07 Mileage: 728
ATV: 50cc
Those stator specs are fine for below freezing temps. I always seem to have that same sort of bog, early season, until I get a chance to run a fresh tank of fuel through it.
__________________
Stator rewinds, 2 year warranty.
www.StatorKev.com
kev is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2010, 05:22 PM   #4
Senior Member
 
109jb's Avatar
 
Senior Member
Join Date: Feb 2008
Location: Morris, IL
Thanks: 0
Thanked 397 Times in 375 Posts
Sled: 02 M-Cat 800, 99 Jag 440, 96 Panther 440
ATV: none
Might want to try checking the throttle position sensor. I unknowingly removed mine off my 98 ZR 600 EFI and when I put it back on I had the same bog you describe. I adjusted it to what the specs say and it solved it. In my signature below is a link to how to check it and how to fix it if need be.
109jb is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2010, 06:42 PM   #5
Member
 
Member
Join Date: Dec 2008
Location: United States
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Sled: 98 ZR 600 EFI
Hey guys, thanks for the quick replys. Much appreciated. The guy I got the sled from said something about the fuel maybe not being all that great. Also told me he removed the throttle bodies and boots and examined everything. Replaced reeds and both boots. Told me the motor had been rebuilt about 200 miles ago. He works on sleds and is opening a repair shop and told me it was a spring in the throttle. I assumed it was for the TSS so I just disconnected it.

Will definitely get some isopropyl in it and a fresh tank of fuel. The guy didn't seem like he knew everything so I could see him having removed the TPS sensor. Will check the specs on that tonight yet and post back. Thanks again
Justinh722 is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2010, 06:43 PM   #6
Senior Member
 
Bushmonkey's Avatar
 
Senior Member
Join Date: Oct 2007
Location: Up North
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
look for a loose ground coming from the stator or somewhere around there. It should go to a bolt holding on the recoil. Mine broke off, and it did the exact same thing. It was a huge PITA. My stator was fine after checking resistance, and it wasn't until I redid the ground that it worked fine.
__________________
No I'm not a farmboy, just a redneck.
Looking for a 1997 ZR 440 in MB or Sask
Bushmonkey is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2010, 10:46 PM   #7
Member
 
Member
Join Date: Dec 2008
Location: United States
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Sled: 98 ZR 600 EFI
The stator ground was hooked up but there was a ground not hooked up to the frame from the motor. I also tested the TPS and got only 450 ohms when it shoulda been 850. I adjusted it to about 860 but haven't had a chance to ride it yet. Hoping all is fixed. Will update once i figure it out.
Justinh722 is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2010, 07:05 AM   #8
Senior Member
 
Blaine's Avatar
 
Senior Member
Join Date: Jul 2004
Location: Flushing, Michigan
Thanks: 1
Thanked 181 Times in 166 Posts
Sled: 2000 ZRT 1107 Ron Hunyady Motor
10-11 Mileage:
09-10 Mileage: 1000
08-09 Mileage: 1000
07-08 Mileage: 1000
06-07 Mileage: 1000
The primary coil is starting to die. When a factory stator with a 450 ohm spec starts to go under 440 or 435..it is a tell tale sign it is on its way out.
Blaine is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2010, 12:51 AM   #9
Member
 
Member
Join Date: Dec 2008
Location: United States
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Sled: 98 ZR 600 EFI
I took the sled out today for a test ride and it ran perfect. Rode it about 1/2 mile and then a few blocks to a friends garage to fix the headlights on a buddies sled for him. I let him drive my sled to get some tape and he came back and all was good. The weather got bad and had blowing snow and got much colder out. Got done about an hour later and went to start my sled and it died about 30 seconds later. Restarted right away and took off on it and it started bogging again like before. Misfiring and backfiring.

Got to a friends place a few blocks away and checked under the hood and noticed my plug boot on the PTO side wasn't seating fully anymore. Drove it again and it had the same bogging symptoms. I filled up with premium fuel after I had it running good earlier tday. Also put some red Heet in too. Could I have water in my gas and filling up made the water move around? Could the stator be doing this because the temp got colder all the sudden? Being christmas time and all I cant afford 150 dollar stator rewind at the moment. Hopefully it comes out of it when I do some riding tomorrow.
Justinh722 is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2010, 06:19 AM   #10
Senior Member
 
Blaine's Avatar
 
Senior Member
Join Date: Jul 2004
Location: Flushing, Michigan
Thanks: 1
Thanked 181 Times in 166 Posts
Sled: 2000 ZRT 1107 Ron Hunyady Motor
10-11 Mileage:
09-10 Mileage: 1000
08-09 Mileage: 1000
07-08 Mileage: 1000
06-07 Mileage: 1000
 Quote: Originally Posted by Justinh722 View Post
Hopefully it comes out of it when I do some riding tomorrow.
We all understand how hard it is to spend $ to get it fixed and I'm not trying to be mean, but it won't get any better on its own...only worse.
Blaine is offline   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   ArcticChat.com - Arctic Cat Forum » Snowmobiles » Arctic Cat Snowmobiles » Z/ZL/ZR/ZRT/Tcat/EXT/jag/cougar


Search tags for this page

97 arctic cat zr 500 efi stator test

,
97 arctic cat zr600 stator issues
,

98 arctic car zr 600 stator specs

,

98 zr 600 stator

,
98 zr 600efi ground locations
,
how to check the stator on a 1998 arctic cat zr 600
,

zr 600 efi stator problems

,

zr 600 stator test

,

zr stator test

,

zr500 stator

Click on a term to search our sites for related topics.

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
stator problem 1998zl500 M Series/Mtn. 1 11-19-2011 08:16 PM
Stator to cdi problem rapid96 Z/ZL/ZR/ZRT/Tcat/EXT/jag/cougar 4 01-06-2010 08:13 PM
Stator problem! Rwhite9545 General ATV Discussion 4 10-23-2008 04:09 PM
Stator problem 93 Tcat billbies Z/ZL/ZR/ZRT/Tcat/EXT/jag/cougar 7 01-15-2008 09:38 PM
How Bad is the Zr Stator Problem? zwiegkyl Z/ZL/ZR/ZRT/Tcat/EXT/jag/cougar 5 01-12-2006 03:27 PM


Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.