2002 artic cat 500 4x4 no start no crank pull start works HELP!! - ArcticChat.com - Arctic Cat Forum

Utility ATV repair and maintenance & Troubleshooting Place your Utility ATV Repair and Maintenance questions/thoughts here... *not performance*

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 11 Old 01-27-2012, 01:44 PM Thread Starter
Junior Member
 
Junior Member
Join Date: Jan 2012
Location: nyc
Posts: 27
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
2002 artic cat 500 4x4 no start no crank pull start works HELP!!

Hey igot a 2002 artic cat 4x4 that only starts with the pull cord. the starter sounds like it is not ingaging. can anyone help me battery is fine thanks
juiceboxxx26 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 11 Old 01-27-2012, 01:51 PM
Senior Member
 
Senior Member
Join Date: Oct 2011
Location: Pembroke
Posts: 161
Thanks: 3
Thanked 3 Times in 3 Posts
ATV: 2003 500fis auto, 2003 500 TRV
Need some more info. What exactly happens when you turn the key ? Do you hear the relay click ? Does the starter spin ?
weasel is offline  
post #3 of 11 Old 01-27-2012, 01:56 PM Thread Starter
Junior Member
 
Junior Member
Join Date: Jan 2012
Location: nyc
Posts: 27
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
sounds like the starter is spinning, it whines not a schreech tho. the pullstart works fine and runs good
juiceboxxx26 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 11 Old 01-27-2012, 08:05 PM Thread Starter
Junior Member
 
Junior Member
Join Date: Jan 2012
Location: nyc
Posts: 27
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
anyone help!!!!
juiceboxxx26 is offline  
post #5 of 11 Old 01-28-2012, 02:51 PM
Senior Member
 
Senior Member
Join Date: Oct 2011
Location: Pembroke
Posts: 161
Thanks: 3
Thanked 3 Times in 3 Posts
ATV: 2003 500fis auto, 2003 500 TRV
You're gonna need to pull that starter and have a look. My guess is that the flywheel is fine ( no missing teeth ). If you only had a couple of teeth missing then it would have caught by now. I have a feeling that when the starter is in your hand the problem will reveal itself.
weasel is offline  
post #6 of 11 Old 01-29-2012, 11:28 PM Thread Starter
Junior Member
 
Junior Member
Join Date: Jan 2012
Location: nyc
Posts: 27
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
nope inner case broke and the gears fell off and snapped stator cover and inner case. bike will never have an electric start ever again unless i replace the case which i am not doing. any idea s on what i should do with this bike ?? sell it with a pull start only??
juiceboxxx26 is offline  
post #7 of 11 Old 01-31-2012, 01:40 AM
Senior Member
 
spooln30's Avatar
 
Senior Member
Join Date: Aug 2011
Location: Milwaukee
Posts: 2,627
Thanks: 3
Thanked 235 Times in 229 Posts
Garage
ATV: 02 Arctic Cat 500 Auto FIS
2010 Mileage: 860
2009 Mileage: 700ish
2007 Mileage: 1728
2006 Mileage: 1350
If the stator is damaged then the atv won't charge the battery. I would part it out or if you don't want to bother shipping all of the parts sell whole. Sorry to hear about this. GL.
spooln30 is offline  
post #8 of 11 Old 02-17-2012, 10:29 PM
Junior Member
 
Junior Member
Join Date: Feb 2012
Location: Illinois
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Garage
Got a 2003 artic cat automatic 400 4x4 wont start with the push botton but starts fine with pull start took out starter no missing teeth and starter runs when hooked up directly but one thing we need to know is does the starter tip push out like others or not and if not then what else could the trouble b clicks when u push botton but wont turn it over
oleychris is offline  
post #9 of 11 Old 07-07-2015, 07:16 PM
Junior Member
 
Junior Member
Join Date: Jul 2015
Location: Ottawa, Canada
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Garage
Quote:
Originally Posted by weasel View Post
Need some more info. What exactly happens when you turn the key ? Do you hear the relay click ? Does the starter spin ?
Having a similar issue with my 02 500. With the key on it does absolutely nothing. no lights, no sounds. pull start works first pull.
polkcanuck is offline  
post #10 of 11 Old 07-08-2015, 04:09 AM
Senior Member
 
Senior Member
Join Date: May 2015
Location: South Beaver, Pennsylvania
Posts: 340
Thanks: 36
Thanked 53 Times in 52 Posts
Garage
ATV: 2001 AC500 Manual
bad wiring, bad battery, bad fuses, bad relays, bad safety switches.... list goes on. have you pulled the starter? have you downloaded the manual and followed the electrical troubleshooting section? also, the thread you're replying to is 3 years old. you should start a new thread.
cordak is offline  
Reply

  Lower Navigation
Go Back   ArcticChat.com - Arctic Cat Forum > ATV's > Utility ATV repair and maintenance & Troubleshooting

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the ArcticChat.com - Arctic Cat Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No electric start. Easy pull start options? iluvlamp Utility ATV repair and maintenance & Troubleshooting 5 01-03-2012 02:12 PM
how do i pull start my 250 atv cat dking Utility Performance / Technical info 6 09-24-2010 03:28 PM
pull start deano 177 General ATV Discussion 10 08-21-2006 01:12 AM
cant pull start tcgmac Utility Performance / Technical info 3 07-31-2006 07:18 PM
2002 ZR 800 Pull Start tommy boy General Snowmobile Discussion 1 02-23-2004 10:25 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome